لوی څارنوالی در راستای از میان برداشتن فرهنگ معافیت در خط نخست قرار دارد
این موضوع را څارنپوه محمدفرید حمیدی لوی څارنوال دولت جمهوری اسلامی افغانستان در روز سوم کنفرانس ملی مبارزه با خشونت علیه زنان بیان کرد. این کنفرانس سه روزه در تاریخ ۱۵ - 17 ثور سال روان خورشیدی، از سوی معاونت لوی څارنوالی در امور مبارزه با خشونت علیه زنان و رسیدهگی به تخلفات اطفال، طراحی و با اشتراک مسؤولان رده نخست حکومت و برخی از نهادهای خارجی، برگزار شد.
څارنپوه محمدفرید حمیدی لوی څارنوال کشور در روز سوم این کنفرانس، بر حفظ حقوق مردم افغانستان تأکید کرد و گفت که با علما و مدارس دینی روابط نزدیک ایجاد و مستحکم گردد و از ظرفیت آنان در راستای منع خشونت علیه زنان استفاده اعظمی صورت گیرد. وی در این رابطه افزود: " ملا امامان می توانند در راستای منع خشونت علیه زنان نقش ارزندهیی را بازی کنند و در کنار آن در خانواده ها نیز باید دید ما نسبت به زنان تغییر کند."
آقای حمیدی با اشاره به همین موضوع افزود که مبارزه با خشونت علیه زنان در افغانستان یک پدیده وارداتی نیست؛ بلکه ریشۀ عمیق در دین اسلام و فرهنگ جامعه دارد و باید از آن به خاطر از میان برداشتن این پدیده استفاده شود. رفتار نیکوی هر فرد با خانواده اش از مسایل مهم دیگری بود که لوی څارنوال کشور بر آن تأکید کرد و افزود: " اصلاحات دوامدار زمانی به میان میآید که خانواده های سالم ایجاد شوند."
آقای حمیدی از دیدارهای روزهای دوشنبه که با هر مراجعه کننده، به گونۀ رو در رو به خاطر تأمین عدالت و سلامت خانوادهها انجام میشود نیز یاد کرده گفت: " من در طول یک سال با حدود هفت هزار تن، رو در رو و با تفصیل کامل صحبت کرده و حرفهای شان را شنیده ام." وی هدف از این کار را تعهد رهبری لوی څارنوالی، برای تطبیق عدالت و خدمتگزاری به مردم عنوان کرد.
آقای حمیدی تأکید کرد: "به هر اندازهیی که ما برای تشویق و تأمین مشارکت زنان فرمان، قانون و مقرره بسازیم، تا جایگاه زنان در خانوادهها تغییر نکند، به هیچ اصلاحاتی دست نخواهیم یافت."
وی افزود که فرهنگ گوشهگیری و گوشهنشینی باید از خانوادهها برداشته شده و تلاش شود تا اعضای خانوادهها مثل گذشته مشکلات روزمرۀ خویش را با یک دیگر شریک کرده و به درد دل یک دیگر گوش دهند. به باور لوی څارنوال کشور، زندهگی جزیرهیی(جدا-جدا زندهگی کردن) باید از میان اعضای تشکیل دهندۀ خانوادهها برداشته شود.
آقای حمیدی تأکید دارد که سلامت افغانستان در سلامت خانوادهها نهفته است و این مسأله در سرنوشت نسل فعلی و نسل آیندۀ کشور، تعیین کننده و بنیادی است.
آقای حمیدی تصریح کرد:" هیچ مصلحتی برای من بالاتر از حفظ عزت و کرامت مردم افغانستان، تأمین عدالت و استقلالیت لوی څارنوالی وجود ندارد." وی روند رو به بهبود کنونی لوی څارنوالی را نتیجۀ تلاشها و اجراآت مستقلانۀ رهبری و کارکنان این اداره در گوشه-گوشۀ افغانستان عنوان کرد و آنرا امیدوار کننده دانست.
لوی څارنوال کشور تعهد کرد که در تطبیق قانون، تأمین عدالت، مبارزه با فساد، جرم، جنایت و در دفاع از حقوق، آزادیها، حیثیت، کرامت و عزت مردم افغانستان، هیچ ملحصتی را نپذیرفته و هیچ موضوعی نزد رهبری لوی څارنوالی، ارزشی بیشتر از اینها ندارد.
پلان استراتیژیک پنج سال آیندۀ لوی څارنوالی از موضوعات مهم دیگر بود که لوی څارنوال کشور در مورد آن صحبت کرد. وی افزود که در تهیه این ستراتیژی از تجربۀ ادارههای گوناگون، جامعه مدنی، از نظریات خانوادهها و افراد متضرر و قربانی نیز در این ستراتیژی استفاده شده است. به گفتۀ لوی څارنوال کشور، این ستراتیژی که بر مبنای واقعیتها موجود در جامعه ساخته شده است در آینده نزدیک تصویب و مورد اجرا قرار خواهد گرفت.
آقای حمیدی در رابطه به کارکرد و اجراآت کارکنان لوی څارنوالی افزود که از اجراآت قانونی و مستقلانۀ شان، مسؤولانه و قاطع دفاع خواهد کرد. وی افزود که در گذشته تأکید شده و حالا هم تأکید میشود که "تحمل هیأت رهبری لوی څارنوالی در برابر فساد صفر است" و هرگاه موردی خلاف اعتماد رهبری ثابت شود، با هیچ کسی مدارا نخواهد شد.
لوی څارنوال کشور در ختم کنفرانس اطمینان داده گفت که فیصله های کنفرانس و نظریاتی که در زمینههای مختلف برای اصلاحات ارائه شده است، در آینده نزدیک به گونۀ کلی عملی خواهند شد.
در همین حال څارنپوه نور حبیب جلال معاون لوی څارنوال در امور تحقیق تأکید کرد، که څارنوالان منع خشونت علیه زنان که در ولایتها مشغول کار هستند، باید در راستای به دست آوردن حقوق انسانی زنانی که از حقوق خود محروم هستند، از هیچگونه تلاش دریغ نورزند.
آقای جلال افزود:" ما باید تنها در زمینه منع خشونت علیه زنان تأکید نکنیم؛ بلکه برای از بین بردن ریشههای خشونت نیز تلاش جدی نماییم."
در همین حال وحیدالدین ارغون معاون لوی څارنوال در امور مالی و اداری نیز خشونت را یک پدیده بشری خوانده گفت، خشونت باعث مشکلات روحی و روانی، ضررهای مالی و فزیکی برای مردم می شود.
آقای ارغون افزود:" در پروسۀ ملی حکومتداری، مساوات جندر باعث پیشرفت در کشور های متعدد گردیده است."
وی در رابطه به این کنفرانس گفت که هدف اساسی این کنفرانس، دسترسی مردم به عدالت در مناطق دور دست کشور و منع خشونت علیه زنان است.
در ادامه مسعوده کروخی معاون کمیسیون امور زنان ولسی جرگه گفت، برای مبارزه بنیادی با تبعیض جنسیتی باید به نصاب تعلیمی کشور توجه کامل صورت گیرد.
بانو کروخی افزود که در نصاب تعلیمی موراد بسیاری هست که پسران را نسبت به دختران، قوی معرفی کرده است و به این بخش باید توجه جدی صورت گیرد.
وی با اشاره به څارنوالان گفت:" شما از ظالم حق مظلوم را می گیرید و این جامعه به شما احتیاج دارد."
از سوی دیگر بانو لیزلی شنایدر، نماینده سازمان بینالمللی انکشاف حقوق (IDLO) گفت، این سازمان تا اکنون برای کارکنان لوی څارنوالی در بخش های گوناگون، نزدیک به ۷۰۰ برنامه آموزشی را به راه انداخته است که از این رهگذر حدود سه هزار کن این اداره آموزش داده شده اند.
بانو شنایدر همچنان افزود که این سازمان با همکاری لوی څارنوالی دیتابیس ثبت قضایا را برای این اداره ایجاد کرده که در حال حاضر این دیتابیس در ۲۴ ولایت کشور فعال است و در حدود ۱۱ هزار و ۳۰۰ قضیه در آن نیز ثبت شده است.
در همین حال معصومه محمدی فعال جامعه مدنی در زمینۀ منع خشونت علیه زنان گفت، که مبارزه با خشونت و ظیفۀ یک شخص یا نهاد نیست و برای محو آن به همکاری، همآهنگی و گفتمانهای مشترک میان ادارۀ لوی څارنوالی، جامعه مدنی و رسانهها، نیاز است.
لوی څارنوالی در حالی کنفرانس منع خشونت علیه زن را به راه انداخته بود که این اداره متعهد به حفظ حقوق زنان است و در زمینه منع خشونت علیه زنان در ۳۴ ولایت کشور آمریت های منع خشونت علیه زنان را ایجاد کرده است.