اجراآت لوی څارنوالی در پیوند به قضایا و جرایم انتخاباتی سال ۱۳۹۷ خورشیدی

ago_admin
پنجشنبه ۱۳۹۷/۱۲/۲۳ - ۱۷:۳

لوی څارنوالی دولت جمهوری اسلامی افعانستان، مطابق مادۀ ۱۳۴ قانون اساسی کشور و سایر قوانین نافذ، صلاحیت و مکلفیت تحقیق جرایم و اقامۀ دعوی علیه متهم در محکمه را دارد.

بناءً هر عملی که در قوانین نافذ کشور جرم پیش بینی گردیده و مجازات برای آن در نظر گرفته شده باشد؛ لوی څارنوالی خود را مکلف می‌داند تا آنرا به شکل عادلانه بررسی کرده و متکی به شواهد، اسناد و مدارک تصمیم قانونی اتخاذ نماید. یکی از این موارد، در فصل ششم - از مادۀ ۴۲۲ تا مادۀ ۴۳۷ - تحت عنوان جرایم انتخاباتی در کودجزا افغانستان جرم انگاری گردیده است. لوی څارنوالی از یک‌سو با توجه به احکام قانون و پلان کمیسیون مستقل انتخابات برای برگزاری انتخابات پارلمانی سال ۱۳۹۷ آمادگی داشته و از سوی دیگر با روی‌کرد عدلی، حمایتش را از این پروسۀ ملی اعلام کرده است.

لوی څارنوالی به‌منظور بررسی دقیق و به موقع، با رعایت عدالت و انصاف پیش از برگزاری انتخابات و آغاز این پروسۀ مهم ملی، با توجه به مادۀ ۱۳۴ قانون اساسی کشور و مواد کودجزای افغانستان اقدامات ذیل را انجام داده است:

۱-  ایجاد بخش مشخص برای بررسی قضایای جرایم انتخاباتی در مرکز و ولایات.

۲-  امضای تفاهم‌نامه با کمیسیون مستقل شکایات انتخاباتی به‌منظور تحقق اهداف فوق.

۳-   راه اندازی برنامه‌های آموزشی مسلکی و تخصصی برای څارنوالان در مرکز و ولایت.

در همین حال این اداره، از آغاز روند انتخابات پارلمانی سال ۱۳۹۷ خورشیدی تا حالا، ۱۸۷ قضیه را در ۲۴ ولایت با مظنونیت ۳۸۶ تن، مورد بررسی قرار داده است. تحقیقات اکثر این قضایا تکمیل و فیصله‌های محاکم را نیز در بر گرفته است.

از مجموع این قضایا، ۵۲ مورد آن تحت کار این اداره قرار دارد  و ۱۹ قضیه که مشمول ۳۸ تن می‌شوند، تحت جلب می‌باشند، ۳ مورد آن حفظ شده است و پنج قضیۀ دیگر به خاطر رفع خلا و نواقص دوسیه‌ها، به مراجع مربوط فرستاده شده اند.

سوءاستفاده از صلاحیت‌های وظیفه‌یی، فروش استیکرهای انتخاباتی، جعل و تزویر تذکره و استیکرهای انتخاباتی، سرقت مواد حساس انتخاباتی، پنهان کردن اوراق رأی‌دهی، خرید و فروش تذکره‌های تابعیت، انتقال تذکره‌های جعلی استیکردار، تهدید و اعمال زور برای رأی‌دهی به نفع کاندیدای مشخص، اخلال و برهم زدن پروسۀ انتخابات، لت‌وکوب، استعمال رأی تقلبی و ثبت غیرقانونی تذکره، از جرایمی است که در انتخابات پارلمانی امسال رخ داده است.

مظنونان و متهمان این قضایا مشمول کارکنان کمیسیون مستقل انتخابات، کارکنان دولتی، مسؤولان امنیتی، قوماندانان محلی، متنفذان قومی، کاندیداهای ولسی جرگه، محصلان و افراد عادی می‌شوند. لوی څارنوالی در امر تطبیق قانون و تأمین عدالت متعهد است و تمام قضایا را در مطابقت با قوانین نافذ کشور، مستقلانه و بی‌طرفانه بررسی خواهد کرد.

این قضایا در ولایت‌های کندز، بغلان، سمنگان، بلخ، جوزجان، سرپل، فاریاب، کاپیسا، پروان، لوگر، پکتیا، پکتیکا، کندهار، بدخشان، پنجشیر، هرات، خوست، نیمروز، زابل، بامیان، ننگرهار، فراه و کابل رخ داده است.

لوی څارنوالی به منظور بررسی دقیق و به موقع این قضایا، بخش ویژه‌ی را در مرکز و ولایات ایجاد کرده است. در همین حال امضای توافق‌نامه میان لوی څارنوالی و کمیسیون مستقل شکایات انتخابات و راه اندازی برنامه‌های آموزشی مسلکی و تخصصی برای څارنوالان در مرکز و ولایات کشور از اقداماتی است که این اداره انجام داده است.

قابل یادآوری است که قضیۀ سوءاستفاده از صلاحیت‌های وظیفه‌یی به اتهام کمیشنران پیشین کمیسیون‌های مستقل انتخابات و شکایات انتخاباتی، به‌شمول رؤسای این کمیسیون‌ها که از سوی نهادهای امنیتی و کشفی به این اداره رسیده بود، تحت کار هیأت موظف قرار دارد.  تحقیقات در این زمینه به گونۀ جدی و همه جانبه در زمینه جریان داشته و از پیشرفت‌ها و یافته‌های هیأت تحقیقاتی، مطابق به احکام قانون اطلاع رسانی خواهد شد.

این در حالی است که کمیشنران پیشین و رؤسای این کمیسیون‌ها از جانب لوی څارنوالی، ممنوع‌الخروج شده اند. لوی څارنوالی دولت جمهوری اسلامی افغانستان به مردم اطمینان می‌دهد که این قضایا را به گونۀ عادلانه، منصفانه، بی‌طرفانه و مستقلانه در روشنایی احکام قانون رسیدگی نموده و بر بنیاد شواهد، اسناد و مدارک که  در دست‌رس هیأت موظف قرار بگیرد، در مورد مسؤولیت و عدم مسؤولیت آنان تصمیم قانونی اتخاذ خواهد کرد.

جدول قضایای جرایم انتخاباتی مرکز ۱۳۹۷
جدول قضایای جرایم انتخاباتی ولایات ۱۳۹۷