لوی څارنوالی در چند سال پسین، ۶۰ قضیۀ خشونت علیه خبرنگاران را بررسی کرده است

لوی څارنوالی دولت جمهوری اسلامی افغان با تعهدی که بر حمایت از آزادی بیان و خبرنگاران دارد، در چند سال پسین ۶۰ قضیۀ خشونت علیه خبرنگاران را در مرکز و ولایات بررسی کرده است.
این قضایا مشمول قتل، لت و کوب، توهین، تهدید، بازداشت غیرقانون، خودکشی، حملۀ مسلحانه و غیره بوده که در پیوند به آن ۸۳ تن به جزاهای نقدی، حبس طویل و حتا اعدام محکوم به مجازات شده اند.
قضایای یادشده در ولایتهای کابل، ننگرهار، هرات، غور، نیمروز، فراه، کندز، کندهار، بلخ، بادغیس، زابل، خوست، فاریاب، پروان، کاپیسا و بغلان اتفاق افتاده است.
از میان قضایای یادشده ۳۳ قضیۀ آن قبل از ایجاد کمیتۀ امنیت و مصونیت خبرنگاران و ۲۷ مورد دیگر آن پس از ایجاد این کمیته به لوی څارنوالی رسیده است. قضایایی که قبل از ایجاد کمیتۀ امنیت و مصونیت خبرنگاران به لوی څارنوالی رسیده بود، نهایی شده که در پیوند به آن ۳۸ تن محکوم به مجازات شده اند.
از مجموع ۲۷ قضیهیی که پس از ایجاد کمیتۀ یادشده به لوی څارنوالی رسیده است، ۱۲ مورد نهایی شده و ۱۵ مورد دیگر، در حالت دوران محاکماتی میباشد که در پیوند به این قضایا ۴۵ تن متهم شناخته شده اند.
از قضیۀ ترور آقای احمدشاه، خبرنگار BBC در ولایت خوست که چند تن در پیوند به آن گرفتار شد، یک آنان به اعدام و یک تن دیگر به ۳۰ سال حبس محکوم شدند و در پیوند به قضیۀ قتل آقای ارغند، خبرنگار کابل نیوز که دو تن در پیوند به آن گرفتار و یک تن آنان به اعدام محکوم شد، میتوان از مثالهای رسیدگی جدی به این قضایا نامبرد.
برگزاری کنفرانسهای مطبوعاتی در پیوند به حمایت از آزادی بیان و ارائۀ گزارش رسیدگی به قضایای خشونت علیه خبرنگاران و پیگیری جدی این قضایا از طریق CMS در مراحل مختلف(کشف، تحقیق و محاکمه) از کارهای مهم دیگر این اداره می باشد.